Welke Yogamat kies ik?
Alles wat je moet weten over je keuze voor de beste Yogamat
De zoektocht naar een yogamat is niet eenvoudig, want het aanbod is enorm en er zijn veel verschillende soorten matten die geschikt zijn voor veel verschillende soorten yoga. Ook andere vragen komen naat boven, zoals: heeft de yogamat genoeg grip voor mijn oefeningen? Kan je de mat gemakkelijk meenemen? Is de mat getest op schadelijke stoffen? En nog veel meer... In dit artikel leg ik je de belangrijkste eigenschappen van yogamatten uit, zodat je met een paar klikken de perfecte mat voor je yogaoefening kunt vinden.
Onze Werkwijze
27
Produkten geanalyseerd
78
Jouw tijds-besparing
156
Lezers geholpen
11 Min.
Leestijd
Mijn actuele Top 4
Deze 4 Yogamatten zijn op dit moment het meest geliefd bij ons. Ik zorg ervoor, dat deze lijst steeds aktueel blijft, zodat je altijd op de hoogte bent!
- Advertentie -
B Yoga Dagelijkse 4 mm B Mat, 100% rubber
anti-slip
POWRX Yoga Mat Deluxe inclusief draagriem
Interesse = Delen:
Heb ik je geholpen?
Welke Yogamat kies ik?: Aanbeveling van onze redactie
Tijdens onze zoektocht naar "welke Yogamat kies ik?", zijn wij de volgende twee
Yogamatten tegengekomen, die ons bijzonder in het oog sprongen.
van ons aanbevolen
Gaiam Essentials
Dikke yogamat fitness- en oefenmat
ONZE ERVARING
SUPER
"zeer comfortabele yogamat, wat handig is is dat deze eenvoudig mee te nemen is "
beste prijs-kwaliteit
FiduSport yogamat, gymnastiekmat, ftalaatvrij, antislip
ONZE ERVARING
GEWELDIG
"eindelijk een mat die niet wegglijdt. Erg tevreden, had deze vorig jaar al moeten kopen"
eerst het belangrijkste:
Een voorbeeld:
Fitness- gymnastiek-of turnmatten kan je overal kopen, in sportwinkels of zelfs in sommige supermarkten. Deze matten zijn echter geen echte yogamatten en zijn door het ontbreken van grip niet geschikt voor yoga. Sommige yogascholen verkopen zelf ook yogamatten, maar (meestal) slechts een kleine selectie. Je hebt de meeste keuze wanneer je online shopt. Naast het grote aanbod (vooral belangrijk bij speciale wensen voor kleur, dikte, materiaal of merk), producttesten en gedetailleerde beschrijvingen, profiteer je bij veel webshops ook van gratis verzending en retour.
Welke Yogamat moet ik dan kiezen?
Vandaag laten we je zien hoe je zelf kunt bepalen wanneer welke yogamat voor jou zinvol is. Ook als je er nog nooit iets mee te maken hebt gehad of een complete beginner bent! Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst yoga wilde doen en hoe nieuwsgierig ik was. Ook vroeg ik me in eerste instantie af welke yogamat de juiste is en waar ik op moet letten. In deze REALTALK-vergelijk vertel ik je alles wat je moet weten over jouw juiste yogamat. Zonder overbodig gedoe. Deze vergelijk is waarschijnlijk het meest gedetailleerde artikel wat er momenteel is over yogamatten.
Spannende Videos over dit onderwerp:
Yogamat kiezen: Test / Vergelijk
Verschillende Modellen & Types (top 5)
- Advertentie -
Beste Keus
Manduka PRO yogamat, premium 6 mm
6 mm
PVC
Duurzaam
Yoga
Pilates
Fitness
GEMIDDELDE WAARDERING
SUPER
"fijne mat, glijdt niet weg en zeer comfortabel"
Prijs-Kwaliteit
Relaxdays yogamat 190 x 100 cm, 1 cm dik
10 mm
Rubber
Duurzaam
Yoga
Pilates
Mediteren
Prima
Gaiam Essentials yoga-en fitnessmat
10 mm
PVC
Duurzaam
Yoga
Pilates
Fitness
GEMIDDELDE WAARDERING
GOED
"snelle levering, ongecompliceerde afwikkeling"
Prima
adidas Trainings matresponsieve 10 mm demping
10 mm
Synthetisch
Duurzaam
Yoga
Sport
Fitness
Prima
Navaris yogamat van duurzaam kurk
5 mm
Kurk
Duurzaam
Ashtanga
Vinyasa
Bikram
GEMIDDELDE WAARDERING
GOED
"fijn dat er ook milieuvriendelijke matten zijn "
Welke Yogamat kies ik?: Test / Vergelijk
Belangrijke vragen, die je beantwoord moet hebben, voordat je een Yogamat koopt:
Is een gymnastiekmat ook geschikt?
Nee, een gymnastiek- of fitnessmat is niet geschikt voor yoga-oefeningen. Deze zijn vaak te licht, te dun en vaak zijn ze kleiner. Bij deze matten ontbreekt het comfort bij het boefenen van yoga.
Van welk materiaal is mijn Yogamat gemaakt?
De meest gekochte Yogamat is
van PVC gemaakt, deze heeft een lange levensduur, glijdt niet weg en
voelt bovendien zacht. Qua comfort is deze mat zeer aan te bevelen. Deze
kan je op 60 graden wassen in de wasmachine
Wil je duurzaam? Dan is
een Yogamat gemaakt van TPE (100% biologisch afbreekbaar) een
alternatief. Deze is nog iets zachter dan de PVC mat, heeft een goede
grip en neemt nog beter jouw zweet op.
Wil je milieubewust? Dan is de
Yogamat van natuur-rubber een alternatief. Deze mat is zacht en heeft
een goede grip. Deze mat is goed bij intensievere vormen van yoga.
Wat zijn de afmetingen van een Yogamat?
De meeste Yogmatten zijn 1,83 x 61 cm (langere zijn er ook). De dikte van de matten variëren tussen de 1,5 mm en 6 mm. De dunste zijn vaak de zogenaamde "reismatten" De beste dikte ligt tussen de 4 mm en 6 mm. Hierbij geldt dat een dikkere mat comfortabeler is op een koude ondergrond, maar bij bepaalde poses minder stabiel is.
Hoeveel weegt mijn Yogamat?
Bedenk dat je een zwaardere mat moeilijker kan vervoeren, als je bijv. op de fiets naar yoga gaat. Wanneer je thuis oefent maakt het natuurlijk niet uit. Ook is het gewicht van belang bij welke soort yoga je beoefent. Bij bepaalde soorten yoga is het raadzaam een dikkere mat te hebben.
Yogamat kopen: Test / Vergelijk
Welke Yogamat is geschikt en welke niet?
Yogamatten zijn er in veel verschillende vormen, elke mat heeft zijn eigen doel.
Hieronder laat ik je zien bijwelke yogavorm, welke Yogamat geschikt is.
Rustige Yogastijl
Hatha yoga & Yin Yoga
Dit zijn de rustigere varianten van yoga, hiervoor is een mat met mider grip voldoende. Wel is een dikkere mat comfortabeler, je zit immers veel stil.
Iyengar Yoga & Yoga Nidra
Dit zijn de rustigere varianten van yoga, hiervoor is een mat met mider grip voldoende. Wel is een dikkere mat comfortabeler, je zit immers veel stil.
Kundalini Yoga & Kriya Yoga
Dit zijn de rustigere varianten van yoga, hiervoor is een mat met mider grip voldoende. Wel is een dikkere mat comfortabeler, je zit immers veel stil.
Intensievere Yogastijl
Ashtanga Yoga & Poweryoga
Bij de intensievere en actievere vormen van yoga is het belangrijk dat de mat grip heeft en dat de mat zweet en vocht kan opnemen. Een zwaardere, hoogkwalitatievere mat is hier raadzaam.
Vinyasa & Hot Yoga,
Bij de intensievere en actievere vormen van yoga is het belangrijk dat de mat grip heeft en dat de mat zweet en vocht kan opnemen. Een zwaardere, hoogkwalitatievere mat is hier raadzaam.
Bikram Yoga & Jivamukti Yoga
Bij de intensievere en actievere vormen van yoga is het belangrijk dat de mat grip heeft en dat de mat zweet en vocht kan opnemen. Een zwaardere, hoogkwalitatievere mat is hier raadzaam.
Bij sommige Yogavormen wordt er gemediteerd. Hiervoor zijn er ook speciale meditatiematten verkrijgbaar. Dit zijn vaak de matten die wat dikker (isolerend) en zacht zijn. Ook met een "normale" Yogamat kan je overigens mediteren. Wanneer je combineert tussen intensieve Yoga-oefeningen en meditaties is een Yogamat, die geschikt is voor de intensievere yogavormen, ook prima geschikt.
Yogamat kiezen: Test / Vergelijk
Toepassing & Gebruik
Zorg altijd voor optimale omstandigheden thuis. Maak het in de ruimte waar je oefent niet te warm en niet te koud. Zorg dat de luchtvochtigheid in de ruimte goed is en zorg voor voldoende ventilatie. Wanneer je begint te zweten, zal je merken dat een Yogamat die zweet op kan nemen veel comfortabeler is. Zorg, vanwege de hygiene, dat je de mat regelmatig wast.
Voor yoga thuis heb je verschillende mogelijkheden om te oefenen op een manier die voor jou het meest comfortabel is. Je kunt yoga beoefenen zoals je het in je yogaschool hebt geleerd of je kunt verschillende media gebruiken. Bijvoorbeeld een boek, dvd, cd of een app op je mobiele telefoon/laptop. Zorg thuis voor een rustige en comfortabele omgeving. Zet de telefoon uit. Je kunt gewoon oefenen op je tapijt of je kunt een antislip yogamat gebruiken. Een speciaal yogakussen maakt het makkelijker om te zitten tijdens ademhalingsoefeningen en meditatie.
Leuk om te weten!
Een in de Verenigde Staten populaire, hoofdzakelijk op mannen gerichte vorm van yoga is broga, afgeleid van het Engelse brother yoga. Het werd in 2009 ontwikkeld door Robert Sidoti en legt vooral de nadruk op lichamelijke kracht, atletisch vermogen en soepelheid.
"Iedereen die kan ademen, kan yoga beoefenen" is een quote van een beroemde yogaleraar. De juiste yogaschool is degene die je helpt om op je yogapad te blijven. Er zijn vast wel een of meerdere yogastudio's bij jou in de buurt. Je yogadocent kan je helpen met welke attributen je nodig hebt om mee te beginnen. Veel yogastudio's lenen ook yogamatten uit om uit te proberen.
Yogamat kiezen: Test / Vergelijk
Prijzen & Kosten
Yogamatten zijn verkrijgbaar in vele prijsklassen (€ 20,00 - € 200,00) , van de goedkope dunne reismatten tot de duurzame, dikke Yogamatten. Ons advies is goed naar de prijs-kwaliteit te kijken. Als beginner is goedkopere een prima keus. Wanneer je meer geoefend bent, kan je altijd nog voor een duurdere gaan. Wanneer je geen goede kwaliteit koopt, weet je zeker dat je ieder jaar een nieuwe moet kopen.
In dit artikel heb ik dan ook de verschillende soorten voor je op een rij gezet.
Welke Yogamat kies ik: Test / Vergelijk
Waar kan je een Yogamat kopen?
Een Yogamat kan je zowel online als ook bij sommige fitness/sportwinkels en bij een yogastudio kopen. Het voordeel van deze laatste twee is, dat je de Yogamat fysiek kan uitproberen. Het voordeel van online kopen is dat je de deur niet uit hoeft en dat je oneindig veel keus hebt. Je kan je dan de voor jou beste prijs/kwaliteit uitzoeken.
de verschillende merken
Welke Yogamat kies ik?: Test / Vergelijk
Welke accessoires heb ik nodig voor yoga?
Naast de Yogamat zelf heb je nog zaken nodig die je het Yoga beoefenen comfortabeler maken. Bijvoorbeeld kleding, blokken, een speciaal yoga-kussen of een yogagordel.
Yoga kleding:
voordelen:
Yoga-gordel:
voordelen:
waarom een yoga-gordel?
een yoga-gordel zorgt voor comfortabele ondersteuning bij sommige asanas. Ook voor onervaren yoga-beoefenaars helpt deze gordel bepaalde poses te kunnen maken.
Samenvatting
Bij het zoeken naar de juiste yogamat moet je kijken naar je persoonlijke voorkeuren. Een criterium is welke yogastijl beoefen je, of welke wil je gaan beoefenen. Voor staande oefeningen heb je een dunnere yogamat met veel grip nodig, voor rustigere oefeningen zittend of liggend op de grond heb je een iets dikkere en luchtigere mat nodig. Ook als je veel mediteert of als je je gewrichten moet laten rusten, pak je toch liever een comfortabele en goed opgevulde mat.
Houd ook rekening met mogelijke allergieën of met je levensstijl. Veganisten moeten bijvoorbeeld geen matten van schapenwol gebruiken en mensen met een latexallergie mogen geen matten van natuur-rubber gebruiken. Als duurzaamheid en milieu belangrijk voor je zijn, gebruik dan natuurlijke vezels in plaats van synthetische producten. Andere criteria kunnen ook grootte en gewicht zijn, vooral als je met de mat wilt reizen of op je fiets naar de yogastudio wilt.
Een investering in een goede yogamat loont zich, omdat deze garant staat voor goede grip, comfort en demping. Het is belangrijk om te weten dat als je bespaart op je yogamat, je waarschijnlijk na een jaar een nieuwe yogamat nodig hebt.
Het is beter om meteen goede kwaliteit te kopen, het gaat langer mee en is ook nog eens milieuvriendelijk.
Ter afsluiting:
Wanneer je de voor jou best passende Yogamat wilt kopen, dan is het belangrijk dat je weet wat de voor jou belangrijke eigenschappen zijn. Wanneer je voor de beste kwaliteit en levensduur gaat, dan is een Yogamat van PVC voor jou de beste keuze.
Dankzij dit voor jou geschreven artikel "welke Yogamat kies ik?" ben je nu optimaal voorbereid om de voor jou beste Yogamat te kunnen kopen. Je hoeft nu niet meer 842 andere websites te doorzoeken om de voor jou beste Yogamat te vinden.
Vanaf dit moment heb je alle basis om de voor jou best geschikte Yogamat te kunnen kopen. Maar voordat je deze website afsluit en toch verder kijkt, zouden we graag van je willen weten wat jouw bevindingen zijn met betrekking tot dit artikel "welke Yogamat kies ik?" Schrijf dat gerust hier onderaan in een commentaar. Dank je wel alvast daarvoor!
Bronnen & Experts die ons hebben bevestigd:
verdere informatie:
veel gestelde vragen over Yogamatten:
Waar moet je op letten bij het kopen van een yogamat?
De standaard dikte van een yogamat is rond 4 mm: dik genoeg om een zachte maar stevige buffer te vormen tussen jou en de vloer, dun genoeg om strak op te rollen en makkelijk mee te nemen. Daarnaast heeft zijn er yogamatten van 5, 6 en 8 mm dik, welke net iets meer ondersteuning bieden.
Wat kost een goede yogamat?
Een yogamat kun je kopen tussen de €35,- en €100,-. In mijn blogs geef ik alleen tips waarvan ik weet dat het een goede kwaliteit heeft en benoem ik merken waar ik volledig achter sta. Naast de PVC yogamat zijn er de afgelopen jaren veel duurzame materialen bijgekomen, zoals natuurrubber, TPE, kurk en katoen.
Wat is een goede pilates mat?
Vooral op een stenen vloer is een Pilates mat 10 mm erg prettig. We raden je daarom aan om voor een Pilates mat 10 mm te kiezen als je Pilates gaat uitvoeren op een harde vloer. Op vloerbedekking is een dunner matje prima.
Wat is een sticky yogamat?
De mat plakt niet aan je lichaam vast maar de grip is wel vergelijkbaar met een hoge kwaliteit sticky yogamat. TPE matten zijn geschikt voor veel yogastijlen en zijn 100% milieubewust geproduceerd. Ze slijten wel wat sneller dan andere matjes.
Waarom een yoga mat?
Een yoga mat helpt je om comfortabel en stabiel te staan. Een yoga mat zorgt voor: Meer grip: de mat zorgt ervoor dat je voeten en handen zoveel mogelijk grip hebben, zodat je niet gaat glijden. Hierdoor sta je stabieler en kun je langer in een houding staan.
Hoeveel weegt een yogamat?
De dikte en de dichtheid bepalen het gewicht van de yogamat. Dit is geen onbelangrijk punt bij het bepalen van je keuze. Als je regelmatig reist is het niet handig om een mat van 3,5 kilo mee te nemen. Je kunt dan beter kiezen voor een iets dunnere mat met een lager gewicht, maar met een goede dichtheid.