Wat kan ik doen tegen slecht slapen?
Hoe je in slechtst 7 stappen weer een hele nacht door kan slapen
Je kent het vast wel: je wordt wakker, je staat op maar je voelt je moe en lusteloos en het liefst zou je weer terug in je bed kruipen. Gedurende de dag komen die momenten van lusteloosheid en moeheid steeds weer terug. Ook het gevoel dat je lichaam niet goed presteert komt je bekend voor. Dit uit zich meestal door gapen en het gevoel van "geen zin hebben".
Wanneer je dit bekend in de oren klinkt, moet je zeker verder lezen!
Onze Werkwijze
42
Produkten geanalyseerd
60
Jouw tijds-besparing
296
Lezers geholpen
8 Min.
Leestijd
Interesse = Delen:
Heb ik je geholpen?
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
Aanbeveling van onze redactie
Tijdens onze zoektocht naar "wat kan ik doen tegen slecht slapen?", zijn wij het volgende boek tegengekomen, die wij je niet konden achterhouden. Wij kunnen niet anders dan je deze aan te bevelen:
eerst het belangrijkste:
Slaap is cruciaal voor het lichaam om zichzelf te herstellen en te regenereren.
Tijdens de slaap produceert het lichaam hormonen die weefselherstel, spiergroei en botdichtheid helpen bevorderen. Gebrek aan slaap kan deze processen verstoren, wat leidt tot een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op ziekte en ziekte.
Slaap is belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht
Studies hebben aangetoond dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, na verloop van tijd meer aankomen dan degenen die meer slaap krijgen. Gebrek aan slaap beïnvloedt de hormonen die honger en verzadiging reguleren, wat leidt tot meer hunkering naar calorierijk voedsel en verminderde energieniveaus.
Een goede nachtrust is ook essentieel voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid.
Gebrek aan slaap kan stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen veroorzaken. Het kan ook leiden tot depressie, angst en andere psychische stoornissen. Studies hebben aangetoond dat mensen die voldoende slapen overdag over het algemeen alerter, gefocust en productiever zijn.
Goede slaapgewoonten kunnen ook helpen om het geheugen en de cognitieve functie te verbeteren.
Tijdens de slaap verwerken en consolideren de hersenen informatie van de dag, wat helpt om geheugenbehoud en terugroepen te verbeteren. Gebrek aan slaap kan dit proces verstoren, wat leidt tot vergeetachtigheid en verminderde cognitieve functie.
Belangrijke vragen, die je voor jezelf beantwoord moet hebben, vóór dat je verder leest:
Hoe lang duurt het om in slaap te vallen en hoe vaak word je 's nachts wakker?
Hoe lang het duurt om in te slapen (vaak 10 tot 20 minuten), verschilt ook per persoon. Af en toe wakker worden is normaal, vooral tegen de ochtend. Vooral oudere mensen slapen korter en minder diep.
Wordt je slaap verstoord door geluiden, licht of andere externe factoren?
Geluid tijdens de slaap verstoort de herstelfunctie van de slaap. De kans op effecten door verstoorde slaap hangt af van de hoeveelheid en de soort verstoring van de slaap en ook hoe een persoon met de situatie omgaat.
Wordt je slaap beïnvloed door stress, angst of depressie?
Mensen met angst en depressie hebben vaak moeite met slapen en dit kan hun symptomen verergeren. Aan de andere kant kan slaapgebrek ook bijdragen aan angst en depressie, omdat het de stemming en cognitieve functie kan beïnvloeden.
Heb je lichamelijke symptomen zoals pijn of ademhalingsproblemen die je slaap beïnvloeden?
Je kan ook slecht slapen door een lichamelijke ziekte, zoals diabetes of een schildklieraandoening, of door drugs, alcohol of medicijnen. Bloeddrukverlagende middelen en hormonen beïnvloeden je slaap, net als lichamelijke klachten, zoals pijn en benauwdheid.
Hoe ziet je slaaproutine eruit en zijn er veranderingen die je kunt aanbrengen om de slaap te verbeteren?
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Hoeveel uur slaap krijg je over het algemeen per nacht en voel je je overdag uitgerust?
Wat is de aanbevolen hoeveelheid slaap? Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen hoeveelheid slaap 8 uur is voor mensen van 18 tot 21 jaar en 7 uur per nacht voor volwassenen boven de 21 jaar. Volgens Volksgezondheid slaapt 90% van alle volwassen Nederlanders binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur.
Nuttige Videos over dit onderwerp:
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
De 5 belangrijkste redenen waarom een goede nachtrust belangrijk is
Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid omdat het ons lichaam en onze geest de tijd geeft om te herstellen en te vernieuwen. Tijdens de slaap gaat ons lichaam in een toestand van rust en ontspanning, waardoor het kan genezen en herstellen van de stress en schade van de dag.
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
3 redenen, waarom je zo graag eindelijk eens door zou willen slapen:
Wanneer je antwoord 3 x "ja" is, of één keer, en denkt: had ik maar een beter leven. Dan is misschien het vrolijke, waardevolle onlineprogramma "Slaap-je-gezond" wel wat voor jou.
Je leert daarin in 7 stappen alle geheimen over het "oerslapen". Je kunt dan direct beginnen aan je nieuwe, uitgeruste bestaan.
Wat gebeurd er met je lichaam
tijdens je slaap?
Tijdens het slapen doorlopen we een paar keer een slaapcyclus van zo’n 90 – 120 minuten, telkens opgebouwd uit vier fases.
Fase 1: de Inslaapfase
In deze fase neemt de hersenactiviteit af en vallen onze ogen dicht. Deze fase duurt meestal een paar minuten. In deze fase zweven we qua bewustzijn tussen slapen en waken.
Fase 2: de lichte slaap
Hierbij slapen we wel, maar nog niet diep. In deze fase kan je eenvoudig wakker worden van geluiden of andere prikkels. Wanneer we wakker worden tijdens deze fase, hebben we het gevoel dat we nog niet echt hebben geslapen. De lichte slaap duurt ongeveer een uur.
Fase 3: de diepe slaap
De ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en de spieren ontspannen. Wanneer we tijdens de diepe slaap wakker worden voelen we ons verward en duurt het soms even voor we ons realiseren waar we zijn. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten, en zorgt voor lichamelijke rust.
Fase 4: de REM-slaap
Na de diepe slaap komen we in de REM-slaap terecht. Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd, gekenmerkt door snelle oogbewegingen (rapid eye movement). Tijdens deze fase zijn onze spieren volledig ontspannen, maar werken onze hersenen op volle toeren. Deze zijn bezig met de verwerking van gegevens en het opslaan van informatie in ons langetermijngeheugen. Daarnaast vindt tijdens deze slaapfase ook ons emotionele herstel plaats. De REM-slaap duurt ongeveer 20 minuten, waarna de slaapcyclus voltooid is.
In principe worden we na elke slaapcyclus even wakker. Ons lichaam doet dan een korte controle (Volle blaas? Niet te koud/warm? Geen gekke dingen in de omgeving?). Wanneer alles oké is, slapen we meteen weer in, en begint ons lijf aan de volgende slaapcyclus.
We hebben dan vaak niet eens door dat we heel even wakker zijn geweest.
Maar het kan ook dat we na een slaapcyclus niet meer goed inslapen. Of nog vervelender: wakker worden voordat we alle fasen hebben doorlopen. Dan rust ons lichaam niet genoeg uit, en krijgt het niet de mogelijkheid fysiek en mentaal te herstellen.
Bijna iedereen heeft wel eens last van zulke gebroken nachten.
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
Waarom je mee zou moeten doen met het "slaap-je-gezond" programma:
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
wat krijg je allemaal in het "slaap-je-gezond" programma?
Wist je dat...?
...dat "schaapjes tellen" meestal niet werkt?
Dit is vaak een populair advies aan personen die slecht in slaap kunnen komen.
Uit onderzoek blijkt dat dit een averechts effect heeft. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford concludeerden in 2002 dat 'schaapjestellers' er langer over deden om in slaap te komen dan gemiddeld.
-7 thematische videolessen over slapen
-Praktische videolessen over hoe je de technieken leert.
-Videolessen chi kung: klankmeditaties die je brein tot rust brengen en die blokkades wegnemen, waardoor je beter en dieper slaapt.
-Lessen over de tools uit de ‘taoïstische gereedschapskist’ waar niet alleen je nachtrust, maar je hele leven van opknapt.
-Lessen over stress en vermoeidheid, de relatie daarvan met slapen, en hoe je die problemen kunt omkeren naar vitaliteit en energie.
-Luister- en leeslessen over seksualiteit en wat dit met slapen te maken heeft. Seksuele energie kun je gebruiken om beter te slapen en energieker en vitaler te worden.
-Schrijfopdrachten (voor jezelf) waarin je op zoek gaat naar patronen in je nachtleven. Ik maak je enthousiast om een slaap- en droomdagboek bij te gaan houden en vertel je hoe je dat het best kunt doen.
Wat kan ik doen tegen slecht slapen?:
Waar kan je het "slaap-je-gezond"
programma vinden?
Lekker aan de gang Gedurende 14 weken ontvang je videolessen, leeslessen, luisterlessen en doelessen. Het onlineprogramma Slaap-je-gezond zorgt voor heerlijke nachten en uitgeruste, productieve dagen. De lessen zijn allemaal toegankelijk, vrolijk en veilig.
Samenvatting
Houd je aan een regelmatig slaapritme. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, ook in het weekend. Creëer een ontspannende bedtijdroutine. Neem een warm bad, lees een boek of luister naar kalmerende muziek om je lichaam en geest te helpen ontspannen voordat je naar bed gaat.
Zorg ervoor dat je slaapkamer geschikt is om te slapen. Houd de kamer koel, donker en stil en investeer in een comfortabele matras en kussens.
Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapengaan, omdat deze stoffen de slaapkwaliteit kunnen verstoren. Beperk je blootstelling aan schermen voordat je naar bed gaat. Het blauwe licht dat door elektronische apparaten wordt uitgezonden, kan de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam verstoren.
Kortom, goede slaapgewoonten zijn essentieel voor het behoud van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door prioriteit te geven aan slaap en gezonde slaapgewoonten aan te nemen, kan je algehele kwaliteit van leven verbeteren en het risico op ziekte verminderen. Dus zet de tv uit, leg je telefoon neer en geniet van je welverdiende rust!
Ter afsluiting:
Dankzij dit voor jou geschreven artikel "wat kan ik doen tegen slecht slapen" ben je nu optimaal voorbereid om het "slaap-je-gezond" programma te kunnen starten. Je hoeft nu niet meer 1000 andere websites te doorzoeken om de perfecte nachtrust te krijgen.
Vanaf dit moment heb je alle basis om het "slaap-je-gezond" programma te kunnen beginnen. Maar voordat je deze website wegklikt en toch verder kijkt, zouden we graag van je willen weten wat jouw bevindingen zijn met betrekking tot dit artikel "wat kan ik doen tegen slecht slapen".Schrijf dat gerust hier onderaan in een commentaar. Dank je wel alvast daarvoor!
De beste boeken bij dit onderwerp:
Bronnen & Experts die ons hebben bevestigd:
veel gestelde vragen over "wat kan ik doen tegen slecht slapen":
Wat is de oorzaak van slecht slapen?
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Hoe kan ik de hele nacht doorslapen?
7 tips om beter te slapen:
Houd een vast ritme aan. ...
Doe overdag geen dutjes. ...
Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer. ...
Zorg voor frisse lucht in uw slaapkamer. ...
Zet de apparaten uit, minstens een uur voordat u gaat slapen. ...
Zorg dat u genoeg beweegt overdag. ...
Eet of drink 's avonds geen dingen waar u wakker van wordt.
Wat is het beste natuurlijke slaapmiddel?
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten.
Waarom kan ik s nachts niet slapen?
Niet kunnen slapen, wordt in heel veel gevallen nogal eens veroorzaakt door veel piekeren en stress hebben. Door je werk, verhuizing, thuissituatie, je kinderen, geldzorgen, ziekte enzovoort. Omdat je je druk maakt, maalt over wat er speelt en geen afstand kunt nemen, kun je de slaap niet vatten.
Wat te drinken voor het slapen gaan?
Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren. Zeker als het gaat om de eerste paar uur wanneer je normaal gesproken het diepst slaapt.
Wat is een onschuldig slaapmiddel?
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Is 4 uur slaap genoeg?
Kortslapers en langslapers. Hoeveel keer zo'n slaapcyclus zich herhaalt, bepaalt of je een kort- of langslaper bent. Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap. Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht.
Hoeveel slaap heb je nodig op welke leeftijd?
0 tot 3 maanden: 16 tot 20 uur per etmaal
3 tot 12 maanden: 13 tot 14 uur per etmaal
1 tot 3 jaar: 12 tot 13 uur per etmaal
4 tot 7 jaar: 10 tot 11 uur per etmaal
8 tot 11 jaar: 9 tot 10 uur per etmaal
12 tot 15 jaar: 8 tot 10 uur per etmaal