Wat is intuïtief eten?

Eten wat je lekker vindt, en toch afvallen? Hier lees je hoe jij dat eenvoudig en simpel ook kan!

Het klinkt veel te mooi om waar te zijn: eet wat je wilt en toch afvallen. Intuïtief eten is precies het tegenovergestelde van diëten. Het betekent dat je je goed voelt in plaats van je schuldig te voelen na het eten. Dit concept is in 1995 ontwikkeld door de twee voedingsdeskundigen Elyse Resch en Evelyn Tribole. Het basisconcept is simpel: je eet als je honger hebt en stopt met eten als je vol zit.

Onze Werkwijze

39


Produkten geanalyseerd

12

Jouw tijds-besparing

125

Lezers geholpen

9 Min.

Leestijd

Baby's en kinderen kunnen goede rolmodellen zijn. Het gaat erom weer naar je eigen lichaamsgevoel te luisteren, het waar te nemen en het op de juiste manier te implementeren. Ik ga je precies vertellen wat belangrijk is bij intuïtief eten en waar je op moet letten.

Nu je een eerste indruk hebt van wat intuïtief eten is, is het nu aan mij, al je vragen specifiek en gedetailleerd over het onderwerp te verduidelijken. Na dit artikel ben je een expert en kun je direct beginnen met het afscheid nemen van je overtollige kilo`s. Lets GO!

De beste boeken over intuïtief eten

Deze 2 boeken zijn op dit moment het meest geliefd. Ik zorg ervoor, dat deze lijst steeds aktueel blijft, zodat je altijd op de hoogte bent!

- Advertentie - 

wat is intuïtief eten?

Bye bye dieet:
intuïtief eten

Kindle E-Book Editie
Ook als Paperback verkrijgbaar
auteur, lifestyle coach Sharon Numan
192 Pagina`s
wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten: Geniet van eten zonder te diëten

Kindle E-Book Editie
Ook als Paperback verkrijgbaar
gecertificeerd intuïtief eten coach Alessia
227 Pagina`s

Interesse = Delen:


Heb ik je geholpen?

5/5 - (3 stemmen)
  

Wat is intuïtief eten?:
Aanbeveling van onze redactie

Tijdens onze zoektocht naar "wat is intuïtief eten?", zijn wij de volgende twee cursussen tegengekomen, die ons bijzonder in het oog sprongen:

van ons aanbevolen

wat is intuïtief eten?

Cursus Stoppen met Lijnen
Afscheid van JoJo-Effect


ONZE ERVARING

SUPER

"Dat je normale producten uit de supermarkt kunt eten maakt dat het voorgoed vol te houden is. Ik wil je bedanken, nooit gedacht dat het zou lukken. Mijn man is zelfs ook 12.5 kilo kwijt"

beste prijs-kwaliteit

wat is intuïtief eten?

voor altijd jong
in 12 stappen 


ONZE ERVARING

GEWELDIG

"geen darmklachten meer, geen hoofdpijn meer, beter slapen, meer energie, geen behoefte meer aan stimulerende voedingsmiddelen (koffie), betere huid, haar en nagels. Over-all dus veel beter in mijn vel!"

eerst het belangrijkste: 

Omdenken

Probeer je denken te verschuiven van dieet en "zou moeten" en "moeten" naar "mogen" en "kunnen". Diëten kunnen een tijdje werken, maar na verloop van tijd leiden ze tot onbedwingbare trek, schuldgevoelens en gewichtstoename. Intuïtief eten brengt je veel meer vrijheid, naar je lichaam voelen en luisteren en naar ontspanning in plaats van druk.

Hongersignalen

Leer aandacht te besteden aan je hongersignalen en de signalen van je lichaam. Met intuïtief eten kun je eten wanneer je lichaam je dat zegt wanneer je honger hebt, ongeacht hoe lang het geleden is sinds je laatste maaltijd. Het gaat dus niet meer om eten volgens vaste tijden en regels, maar om hoe jij over je lichaam denkt. Hongergevoelens uiten zich niet alleen in het gegrom van de maag, maar kunnen ook tot uiting komen in vermoeidheid of meer aan eten denken.

Hoe vaak moet ik me wegen?

Stop met het eten als goed of slecht te beoordelen. Eet waar je zin in hebt en let op het gevoel dat de voeding in je lichaam creëert. Neem bewust de smaak van het eten waar en vraag je af of je het lekker vond en of je genoeg gehad hebt.

Spannende Videos over dit onderwerp:


Wat is intuïtief eten?

5 vragen, welke je beantwoord moet hebben voordat je begint:

wat is intuïtief eten?

Het uitgangspunt van intuïtief eten is dat je eet als je honger hebt en stopt met eten als je vol zit. Bij intuïtief eten is het belangrijk om je bewust te zijn van gedachten die je een slecht gevoel willen geven nadat je hebt gegeten. Eten is niet je vijand en er bestaat niet zoiets als goed of slecht eten. Je moet eten wat je wilt en wat je lekker vindt.

Hoe starten met intuïtief eten?

Zeg vaarwel tegen eetverboden en zero-diëten. Je hoeft honger ook niet als je vijand te beschouwen. Het is een beschermend mechanisme van je lichaam zodat dat je het op de lange termijn niet overleeft. Het is belangrijk om de individuele tekenen van je lichaam waar te nemen, te herkennen, ernaar te luisteren en er de juiste aandacht aan te schenken.

Kan ik blijven eten wat ik lekker vind?

Als het gaat om intuïtief eten, is het net zo belangrijk om niet alleen te eten om een ​​vol gevoel te krijgen, maar dat eten een echte plezierervaring moet worden. Luister naar jezelf en vraag jezelf af of je het voedsel dat je hebt gegeten lekker vond. Let op deze manier ook op de factor tevredenheid en niet alleen op de verzadiging. Want je moet niet alleen eten om je verzadigd te voelen, het moet ook echt goed voor je zijn en goed smaken. Daarom is ook de smaak van het eten van bijzonder belang.

Moet ik me aan strenge eetregels houden?

Intuïtief afvallen gaat ook over het leren accepteren en accepteren van jezelf zoals je bent. Je bent altijd meer dan je lichaam en je wordt niet bepaald door je lichaam. Intuïtief eten betekent geen slecht geweten hebben en je niet aan strikte regels hoeven te houden.

Is intuïtief eten gezond?

Focus bij het eten op de smaak van het eten, hoe tevreden je bent met je eten en let ook op je gevoel van volheid. Deze signalen zijn belangrijk om te herkennen wanneer je lichaam naar voedsel verlangt en wanneer je moet stoppen met eten. Deze twee signalen vertellen je precies wanneer het tijd is om te eten en wanneer je lichaam er genoeg van heeft. Kinderen zijn op deze manier geweldige rolmodellen, omdat hun relatie met voedsel nog steeds volledig onbezwaard is en hun voedingsbeslissingen uitsluitend gebaseerd zijn op fysieke verlangens. Leer jezelf te accepteren en lief te hebben zoals je bent. Je gezondheid moet de hoogste prioriteit hebben.


Wat is intuïtief eten?
Wat moet ik doen en wat moet ik laten

De Do´s en de Don´ts

Dit moet je doen

Dit moet je niet doen

Luister naar je lichaam, je hongergevoel en je verzadigingsgevoel
Leer van het voorbeeld van kinderen
Gezondheid staat voorop
Houd van je zoals je bent
Doe aan sport en verwen jezelf
Vermijd emotioneel eten, het lost je problemen niet op
Verboden en een slecht geweten bij het eten zijn verboden
Zeg vaarwel tegen de gedachte aan diëten en de bijbehorende druk en stress
Leg jezelf geen regels op Laat je omgeving je niet negatief beïnvloeden
Laat je omgeving je niet negatief beïnvloeden

Wat is intuïtief eten?

Wat verder nog belangrijk is om te weten

Wanneer je moeite hebt alles alleen te doen, kan het ook nuttig zijn om contact op te nemen met een voedingsdeskundige en professioneel advies in te winnen. Boeken over intuïtief eten en afvallen kunnen ook nuttig zijn en je een nieuwe impuls geven om dieper in te gaan op het onderwerp intuïtief eten. Kortom, het is altijd goed om professionele hulp te zoeken als je daar zin in hebt Als je het gevoel hebt dat je niet alleen vooruit kunt komen, als je nieuwe tips en suggesties nodig hebt, of als je gewoon mentale ondersteuning en motiverende suggesties nodig hebt.

Wist je dat....?

...dat stress de vorming van het hormoon cortisol bevordert en dit op zijn beurt de opslag van vet ondersteunt? De sleutel is: werk mét je lichaam, niet ertegen. Het letten op je lichaam en op je eten lukt alleen door stress zoveel mogelijk vermijden. Ontspanningsoefeningen helpen je om bestaande stress te verminderen.

Het kan ook helpen om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen. Vaak is er ook een mogelijkheid om online ideeën uit te wisselen in bepaalde fora. Dit kan je laten zien dat je niet de enige bent met dit onderwerp en een uitwisseling van ervaringen kan je helpen, motiveren en ook mentale ondersteuning bieden.

Wat is intuïtief eten?

Ik heb alles al geprobeerd, maar niets is tot nu toe gelukt.

De sleutel tot succes is jouw mindset.
Je hebt waarschijnlijk al meerdere diëten gevolgd in de hoop kilo's kwijt te raken. Diëten verlopen meestal onder het aspect van regels en verboden, van kastijding en het tellen van calorieën. Als je niet het gewenste succes behaalt, is er ook frustratie en schuldgevoelens. Je kunt dit allemaal vergeten met de intuïtiev eten. Alles wat tijdens verschillende diëten niet alleen je lichaam maar ook je geest en onderbewustzijn belastte, heb je nu niet meer. Door te leren aandacht te schenken aan de signalen die je lichaam je geeft en dienovereenkomstig te reageren zonder enige druk en stress, zul je niet alleen op den duur gezond eten, maar zul je ook door bewust eten je ideaalgewicht bereiken.

Wat is intuïtief eten?

Waar kan je intuïtief eten leren?

Intuïtief eten kan je zowel online als ook bij een fitnessschool of bij voedingsdeskundige leren. Het voordeel van deze laatste twee is, dat je persoonlijke ondersteuning hebt. Het voordeel van online is dat je de deur niet uit hoeft en dat je je de voor jouw best geschikte kan uitzoeken. Ook bij de meeste online-cursussen krijg je persoonlijke  begeleiding.

Wat is intuïtief eten??

Welke alternatieven zijn er?

Naast intuïtief eten zelf zijn er nog andere mogelijkheden om af te vallen, elk heeft zijn eigen methode. Hieronder heb ik je 2 alternatievern uitgezocht.

Groene Smoothie Challenge:

wat is intuïtief eten?

voordelen:

je krijgt in een keer heel veel voedingsstoffen binnen
je begint je dag altijd met een frisse portie energie
Een groene smoothie is gezond en is makkelijk te maken

40 dagen
zonder suiker
:

wat is intuïtief eten?

voordelen:

het weglaten van maar 1 ingrediënt, namelijk suiker
je gaat je je optimaal energiek voelen én je valt af
inklusief toegang tot 750 natuurlijke en suikervrije recepten

waarom alternatieven?

er zijn meerdere manieren om succesvol gewicht te verliezen, kies diegene die het best bij je past.

Samenvatting

Intuïtief eten betekent dat je je bewust bent van de signalen van je lichaam en dat je dienovereenkomstig reageert. Het is belangrijk om te luisteren naar het natuurlijke hongergevoel, dat je het signaal geeft om te eten.
Luister goed naar wat je wilt eten.  Het kan ook suiker zijn als je lichaam daarom vraagt. Je hoeft ook geen slecht geweten te hebben. Eet precies wat je lekker vindt. Als je een vol gevoel hebt, stop dan met eten. Je lichaam gebruikt de bewuste signalen om je precies te laten zien wat het nodig heeft en hoeveel het nodig heeft.  Gebruik het voorbeeld van kinderen, die intuïtief meestal precies eten wat ze nodig hebben. Mentale training kan je ook helpen te ontspannen en jezelf te leren kennen.

Ter afsluiting:

Dankzij dit voor jou geschreven artikel "wat is intuïtief eten?" ben je nu optimaal voorbereid om te starten met intuïtief eten. Je hoeft nu niet meer honderden andere websites te doorzoeken om de voor jou beste cursus te kunnen vinden.

Vanaf dit moment heb je alle basis om met intuïtief eten te kunnen starten. Maar voordat je deze website afsluit en toch verder kijkt, zouden we graag van je willen weten wat jouw bevindingen zijn met betrekking tot dit artikel " wat is intuïtief eten?"
Schrijf dat gerust hier onderaan in een commentaar. Dank je wel alvast daarvoor!

verdere informatie:

wat zegt Wikipedia hierover:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Intu%C3%AFtie

veel gestelde vragen over weegschalen:

Wat betekent intuïtief eten?

Intuïtief eten, dat is luisteren naar je buikgevoel. Letterlijk. Want wie intuïtief eet, die eet als hij/zij honger heeft en stopt met eten als hij of zij verzadigd is. In andere woorden: je laat je lichaam jou vertellen wanneer en wat je moet eten.

Hoe starten met intuitief eten?

Hoe start ik met intuïtief eten?

  • Stop met het kijken naar voedsel als “goed” of “slecht”. Als je op die manier waarde toekennen aan eten, ken je waarde toe aan de manier waarop je je voelt. ...
  • Eet consequent. ...
  • Drink genoeg water! ...
  • Slaap genoeg.

Hoe leer je intuïtief eten?

5 stappen die je kan zetten richting eetvrijheid.

  1. Laat eetregels los en sta jezelf toe alles te eten. ...
  2. Leer je honger- en verzadigingssignalen weer kennen. ...
  3. Weet dat je soms ook eet om andere redenen dan honger (en dat is oké) ...
  4. Leer met emoties om te gaan zonder eten te gebruiken.

Kan je afvallen met intuitief eten?

Kort antwoord: ja. Lang antwoord: ja, maar je kan ook aankomen of op gewicht blijven. Intuïtief Eten is geen afval-dieet. Als je echt intuïtief wilt eten moet je alle externe factoren die je eetgedrag beïnvloeden naast je neerleggen.

Wat betekent het woord intuitie?

Intuïtie is iets weten op gevoel, een functie waar elk mens mee geboren wordt. Intuïtie betekent letterlijk in het Latijn 'innerlijk weten'. Intuïtie wordt vaak omschreven als iets weten zonder er over na te denken. Alsof men al weet wat hem of haar te wachten staat.

Waarom denk ik de hele dag aan eten?

Misschien ben je bang om dik te worden, of geef je veel over of sport je extreem veel om niet dik te worden. Het kan ook zijn dat je de hele dag door alleen aan eten denkt, dan kan het zijn dat je overgewicht hebt door een eetstoornis. Lees meer over eetstoornissen en de behandeling hiervan.

Dit Artikel komt van:


geen tijd om af te vallen

Simone

Jouw eigen Feel-Good Expert


Leave a Reply

Your email address will not be published.